Lasersnijden – Eigenschappen en types van verwerkingsmachines!

Lasersnijden is een bewerkingsmethode die vaak wordt gebruikt in de metaalbewerking. Hij kan metaal in complexe vormen snijden zonder dat matrijzen of gereedschappen nodig zijn. In dit artikel zullen wij de belangrijkste kenmerken en voordelen van lasersnijden uiteenzetten. Kijk hier eens naar!

Wat is lasersnijden?

Lasersnijden is een bewerkingsmethode waarbij laserlicht wordt uitgestraald om een materiaal, zoals metaal, in de gewenste vorm te snijden of een gat te maken. Het laserlicht heeft een zeer sterke energie en verwerkt het materiaal met hitte. Met laser bewerkte producten kunnen worden gebruikt om vormen te creëren die in de plaatbewerking zijn ontwikkeld.

Bij het lasersnijden wordt informatie zoals materiaal, plaatdikte, te bewerken vorm en volgorde van bewerking, als een programma in een laser bewerkingsmachine vastgelegd. Daarna zal de lasersnijmachine automatisch werken en zal de verwerking worden uitgevoerd.

Voordelen van lasersnijden

Lasersnijden heeft uitstekende eigenschappen in vergelijking met metaal bewerkingsmethoden. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook nadelen, maar er zijn er ook die niet van toepassing zijn, afhankelijk van de specificaties van de lasermachine.

– Indien onder de juiste omstandigheden verwerkt, kan een goed snijoppervlak met minder uitzakkingen en onvolkomenheden worden verkregen;
– Aangezien het zonder contact wordt verwerkt, kunnen vervorming en scheuren van het materiaal worden onderdrukt;
– Aangezien er geen matrijzen of gereedschappen nodig zijn, kan de verwerking tegen lage initiële kosten worden uitgevoerd;
– Grote vrijheid in vormgeving, zelfs gecompliceerde vormen kunnen worden verwerkt;
– Kan worden verwerkt zonder te worden beïnvloed door de hardheid van het materiaal.

Soorten laser bewerkings machines

CO2-laser

Een CO2-laser is een gas laserstraal die gebruik maakt van koolstofdioxide. Kooldioxide, stikstof en helium worden in de oscillator gemengd om energie te produceren. Laser bewerkingsmachines die gebruik maken van CO2-lasers zijn het populairst wegens het grote aantal materialen dat kan worden bewerkt en het feit dat zij goedkoper zijn dan andere methoden. Niet alleen snijden, maar ook graveren en markeren zijn mogelijk. Het is echter niet geschikt voor de verwerking van sterk reflecterende materialen zoals aluminium en koper.

Vezellaser

Een vezellaser is een vastestoflaser die gebruik maakt van een optische vezel als verwerkingsmedium. Niet alleen het graveren, maar ook de hoge verwerkingscapaciteit maakt het mogelijk sterk reflecterende metaalsoorten zoals aluminium en koper te lasersnijden. Bovendien is de verwerkingssnelheid hoger dan bij andere methoden.

Materialen die met de laser kunnen worden gesneden

Typische metalen materialen die lasergesneden kunnen worden zijn ijzer en roestvrij staal. Omdat het zo gemakkelijk te verwerken en beschikbaar is, wordt het voor alle doeleinden gebruikt. Er kan worden gesteld dat het een materiaal is dat veel verwerkingsbedrijven aankunnen.

Het punt om op te merken bij het snijden met een laser is dat gaten de neiging hebben kegelvormig te zijn, dus hoe dikker het plaatmetaal, hoe groter het dimensionale verschil tussen de inlaat en de uitlaat. In sommige gevallen kan na het lasersnijden een extra bewerking nodig zijn.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van een lasersnijmachine
De vormen en materialen die met lasersnijden kunnen worden bewerkt, worden sterk beïnvloed door de vaardigheid van de vakman en de specificaties van de laser bewerkingsmachine. Om te beoordelen of het al dan niet verwerkt kan worden, is het raadzaam de volgende vijf punten te onderdrukken.

– Materiaal;
– Dikte van de plaat;
– Product grootte;
– Minimum diameter van de boring;
– Dimensionale tolerantie.

Bij lasersnijden hebben materiaal en plaatdikte gewoonlijk een groot effect op de snijsnelheid en de kwaliteit, en verwerkende bedrijven hebben gewoonlijk een vast gamma van materialen en diktes die kunnen worden verwerkt.

Dylan Holmes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven