Bedrijfsfitness voor werknemers

Iedere werkgever heeft natuurlijk baat bij werknemers die fit, vitaal en gezond zijn. Daarom promoten veel bedrijven onder hun personeel een gezonde leefstijl en stellen ze voor hun medewerkers faciliteiten beschikbaar om een gezonde manier hun werk te kunnen doen. Een van de ontwikkelingen die de laatste jaren een hoge vlucht heeft genomen, is het beschikbaar stellen van bedrijfsfitness voor het personeel. Een toenemend aantal bedrijfsleiders kiest ervoor om in het bedrijf een ruimte in te richten, waar collega’s die dat willen hun workouts, spinning en andere fitnessactiviteiten kunnen uitvoeren. Deze bedrijfsfitness heeft een hele reeks voordelen te bieden, zowel voor werkgevers als voor hun medewerkers. Wat deze voordelen zijn, leggen we in dit artikel aan je uit.

Gezondere werknemers betekent minder ziekteverzuim

De belangrijkste motivatie om in bedrijven een fitnessruimte te openen of fitnessgelegenheden te regelen, is dat je als bedrijfsleider hiermee de gezondheid van je personeel een positieve injectie kunt geven. Je werknemers worden lichamelijk gezonder en vitaler, en via bedrijfsfitness verbetert hun immuunsysteem. Hierdoor wordt de kans op verkoudheden en virussen een stuk kleiner. Dit vertaalt zich in minder ziekteverzuim op de werkvloer. Bedrijfsfitness is ook op de langere termijn goed voor de gezondheid van het personeel. Het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, bloeddrukverhoging en ziektes als diabetes wordt aanzienlijk kleiner als er door collega’s geregeld wordt gesport tijdens of na het werk.

Minder (on)kosten door ziekteverzuim

Logischerwijs leidt een betere gezondheid van het personeel en een afname van het ziekteverzuim tot minder onkosten voor het bedrijf. Doordat er minder ziekte is, kan het productieproces bijvoorbeeld altijd doorgaan. Ook maak je als bedrijfseigenaar of -leider aanzienlijk minder kosten doordat je geen vervanging hoeft te regelen voor zieke werknemers. Dat laatste is namelijk in deze tijd van personeelskrapte een groot probleem. Zorg er daarom voor dat je werknemers lekker kunnen fitnessen en sporten. Dat bespaart jezelf en jouw onderneming een hoop geld!

Bedrijfsfitness is ook goed voor de mentale gezondheid

Een bijkomend voordeel van bedrijfsfitness op het werk is dat dit ook goed is voor het geestelijke welzijn van je personeel. Werknemers die geregeld bewegen op het werk gaan beter in hun vel zitten en voelen zich gewoon lekkerder. Bedrijfsfitness leidt aantoonbaar tot minder depressies en angst bij degenen die hieraan deelnemen. Dit heeft te maken met alle positieve stofjes die vrijkomen tijdens het trainen, zoals endorfine, dopamine, serotonine en noradrenaline. Deze hormonen hebben als overeenkomst dat ze je lekkerder laten voelen en geestelijk veerkrachtiger maken.

Goed voor het onderlinge contact tussen collega’s

Mooi aan het organiseren van bedrijfsfitness is dat dit goed is voor de onderlinge band en contacten tussen collega’s op het werk. Tijdens het fitnessen raken ze in een ontspannen setting met elkaar in gesprek. De sfeer op het werk krijgt hierdoor een boost. Collega’s die onderling goed contact hebben, hebben een enorme impact op de sfeer die op het werk heerst. En laat die alsjeblieft positief zijn, want werken doen we voor het geld maar moet natuurlijk ook een beetje aangenaam en plezierig zijn!

Fitte en vitale werknemers zijn productiever

Last but not least helpt bedrijfsfitness om je medewerkers productiever te maken. Trainingen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in je lichaam en ook richting de hersenen. Hierdoor kunnen werknemers die actief fitnessen helderder en scherper denken. Het gevolg laat zich raden: jouw personeel wordt door het bewegen op de werkvloer innovatiever en productiever. Fitte werknemers zijn daarnaast scherper. Ze maken minder fouten, doordat ze beter opletten. Al met al heeft bedrijfsfitness dus veel voordelen te bieden zowel voor het bedrijf zelf als voor het personeel.

Dylan Holmes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Terug naar boven